PANSION ERO. 88266 Medjugorje, Bosnia and Herzegowina

Međugorje

Župa Međugorje nalazi se u Hercegovini, 25 km jugozapadno od Mostara. Međugorje sa selima Bijakovići, Vionica, Miletina i Šurmanci, čini rimokatoličku župu u kojoj danas živi oko 4000 stanovnika.
Sadašnja je župa utemeljena 1892. i posvećena sv. Jakovu starijem, apostolu, zaštitniku hodočasnika.
Do 24. lipnja 1981. godine Međugorje je živjelo kao i ostala sela ovoga kraja: ljudi su obrađivali zemlju, sadili duhan i lozu, proizvodili vino i uzgajali povrće da bi priskrbili za skromni život svojih obitelji.

24. lipnja 1981. oko 18 sati šestero mladih vidjeli su na brdu Crnica, nekoliko stotina metara iznad mjesta zvanog Podbrdo, mladu ženu s djetetom u naručju koja im je rukom davala znak da joj se približe. Iznenađeni i prestrašeni, nisu joj pristupili.

Sutradan u isto doba dana, 25. 6. 1981., četvoro od njih osjetili su se snažno privučeni prema mjestu gdje su dan prije vidjeli Onu koju su prepoznali kao Gospu. Skupina međugorskih vidjelaca bila je oblikovana. S Gospom su molili i razgovarali. Zato se 25. lipnja slavi kao obljetnica ukazanja. Prema svjedočanstvu vidjelaca, od toga su dana imali svakodnevna ukazanja, zajedno ili odvojeno, gdje god se nalazili.
Trećeg dana ukazanja, 26. lipnja 1981., Gospa je prvi put pozvala na mir riječima: «Mir, mir, mir – i samo mir! Mir mora zavladati između Boga i čovjeka, a i između ljudi!» Privučen ukazanjima i Gospinim pozivom, narod – najprije iz župe a potom i iz drugih mjesta, te iz svijeta – počeo se okupljati i moliti.

Zahvaljujući Gospinim ukazanjima, Međugorje je od obične seoske župe postalo mjesto okupljanja mnoštva hodočasnika iz cijelog svijeta (u prvih 20 godina preko 20 milijuna) i time jedno od najvećih svjetskih molitvenih središta, usporedivih sa Lourdesom i Fatimom. Nebrojena svjedočanstva hodočasnika govore o tome kako su upravo na ovom mjestu pronašli vjeru i mir.

Po jednodušnom svjedočanstvu vidjelaca, Gospa im daje poruke da ih oni prenesu župi i svijetu. To su MIR, VJERA, OBRAĆENJE, MOLITVA I POST. Najprije treba da sami župljani i hodočasnici postanu svjedoci njezina ukazanja i njezinih poruka, kako bi se onda zajedno s vidiocima njoj pridružili u ostvarivanju plana obraćenja svijeta i njegova pomirenja s Bogom.

Hotel ERO Međugorje